Preskočiť na obsah Preskočiť na ľavý panel Preskočiť na pätičku

Deň: 2. novembra 2022

Informácie o voľbách na Slovensku

Bratislava – 1. novembra 2022 – Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Štatistický úrad SR v nedeľu 30. októbra 2022 zverejnili oficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov, ktoré sa uskutočnili v sobotu 29. októbra 2022.

Išlo o historicky prvé spojené voľby na Slovensku, novinkou bola aj plná elektronizácia pri sumarizovaní výsledkov. Spojenie volieb do jedného dňa prinieslo očakávaný zvýšený záujem o krajské voľby.

Volebná účasť vo voľbách do VÚC dosiahla 43,74 percenta.

To je o 14 percentuálnych bodov viac oproti posledným krajským voľbám v roku 2017. Voliť prišlo 1 951 522 voličov.

Účasť v komunálnych voľbách predstavovala 46,19 percenta

K volebným urnám prišlo 2 059 800 voličov, čo je o niečo menej ako pri posledných komunálnych voľbách v roku 2018, keď bola účasť 48,67 percenta.

Po prvýkrát sa zápisnice o výsledku volieb na všetkých stupňoch volebných komisií vrátane okrskových posielali elektronicky, k čomu bolo potrebné vytvoriť vhodné podmienky pre obce.

Riaditeľka odboru volieb sa poďakovala za prácu pri príprave a hladkom priebehu hlasovania tímu na rezorte vnútra, Štatistickému úradu SR, Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán, okresným úradom, ako aj členom okrskových volebných komisií, ktorých bolo v teréne približne 63 000.

Definitívne výsledky oboch volieb sú dostupné na stránke www.volbysr.sk/sk/. Obsahujú údaje o počtoch hlasoch pre všetkých, teda aj nezvolených kandidátov a tiež výsledky s podrobnosťou až na úroveň jednotlivých okrskov. 

Na zabezpečenie verejného poriadku bolo na území celého Slovenska nasadených 6 556 policajtov. V súvislosti s voľbami dohliadalo na poriadok 4 360 z nichNasadení boli policajti  poriadkovej, dopravnej, ale takisto kriminálnej polície, na špeciálne úlohy boli vyčlenení vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry.

Polícia v súvislosti s voľbami zaznamenala doposiaľ 231 podnetov, pričom ďalšie stále prichádzajú. Najčastejšie to bola volebná korupcia (53 podnetov), marenie prípravy a priebehu volieb a referenda (40 podnetov) a ohováranie (37 podnetov). Z doterajších podnetov bolo 60 trestných oznámení, pričom v 25 prípadoch sa začalo trestné stíhanie. Polícia tiež eviduje 52 priestupkov a 119 iných podnetov, medzi ktorými môžu byť po vyhodnotení priestupky aj trestné činy.

Bratislava – 1. novembra 2022 – Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Štatistický úrad SR v nedeľu 30. októbra 2022 zverejnili oficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov, ktoré sa uskutočnili v sobotu 29. októbra 2022. 

Na základe vyhlásených výsledkov volieb oznámili, že nové voľby sa budú musieť vykonať v 47 obciach. Podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) sa nové voľby uskutočnia z dôvodu, že v týchto obciach sa voľby nevykonali, alebo neboli zvolení starostovia z dôvodu rovnosti.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlási do 30 od vyhlásenia výsledkov volieb  nové voľby, najneskôr 110 dní predo dňom ich konania.

V súvislosti s porušením volebného moratória počas spojených volieb bolo Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán doručených 80 podnetov.

Ďalej podľa ŠÚ SR dve tretiny z doručených podnetov sa týkajú sociálnych sietí. Zasadnutie štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktoré sa bude zaoberať všetkými doručenými podnetmi  je na  plánované na 10. novembra 2022.

Zoznam obcí, miest, mestských častí, v ktorých nebol zvolený starosta obce, primátor mesta, a poslanci obecného, mestského, miestneho zastupiteľstva nájdete TU.